
Selam Hikaye, oyun, öykü diyelim anlatılan bir macera, içinde aksiyonların dramanın olduğu metin, görüntü, müzik gibi bir ritmi armonisi olan kurgular. Buna hikaye değilde oyun diyelim. Oyun çocuk oyunlarının ne kadar anlamı büyük olduğunu yeniden hatırlamamız gerekir. Oyunlar insanın hayatını kuran, hayatına anlam veren, kazanma kaybetmenin değil o sürecin içinde olmanın hazzıyla yapılan işlerdir.
Artin Göncü-Eğitimde Oyun, Yaratıcılık ve Sanatın Önemi Oyun, hikaye, öykü hepsinin arasındaki mutlak bir anlam farkı olmalı. Kelimeler farklı ise anlamlarda küçük bir nüans dahi olsa farklı olmalı denir. Kelime asıl anlamını bağlamında gösterir. Hangi bağlamda kullandığın, öncesindeki ve sonra söylediklerinle tam yerine oturur. Bugün çocuklar saklanbaç oynuyorlardı. Bugün çocuklar saklanbaç oyununu sahnelediler. Bugün çocuklar beni oyuna getirdiler. Bu günün çocukları çok oyuncu.
Fahri Karakaş/Hikaye Anlatıcısı Olmak İçin Kendi Hikaye Evrenini Kur- Senaryonu Kendin Pişir Kendin Ye. Evet ne anlatmak istiyorum. Bende bilmiyorum. Aslında biliyordum yolda unuttum. Giriş kısmı çok uzun olunca böyle oldu :) Kısaca şunu söyleyip topu okuyucuya atmak en iyisi. Sonuçta burada bir fikir söylüyoruz, baştan sona fikri bir proje olarak ortaya koymayacağız. Benim öngörüm bunu çoğu kişi de söylüyor çeşitli şekillerde ifade ediyor. Bu gün insanlığın geldiği internet çağı bundan yirmi otuz yıl öncesinden geriye doğru gittiğimizde insanlık devirlerinin hepsinden farklı bir gelişimi yaşıyor. İnternetten önce, internetten sonra diyeceğimiz bir zamana geldik. Anlamın hiyerogliften çivi yazısına oradan günümüz alfabesine kadar geçirdiği bir evrim var. Bütün bunlarla insan bir bilgiyi saklamak, bir başkasına iletmek, kendi fikirlerini ilerletmek için kullanmış. Gerçi özde bilgiyi bir şekilde kaydetmek ve sonra bunun yeniden deşifre edilmesi var.
Yazabilirsin-Zeynep Dilara Aksoy Şuan elekronik bir kağıt üzerine düşüncelerimi aktarıyorum. Buraya video, resim, müzik çeşitli grafikler hatta yazılım konusunda bilgim olsa size cevap veren bir robotta yerleştirebilirim. Yani bundan yirmi otuz yıl önceki iletişimden çok daha geniş imkanlara sahibiz. Bir durum tespiti yapmak gerekiyor. İnsanlık bunca imkanı yerli yerinde kullanabiliyor mu?
Senarist-Nilgün Öneş
Biz hâlâ yazının çerçevesi içindeyiz. Bunca imkan varken yine ilk yazıyı bulanlardan çok da farklı bir yerde değiliz. İletişim, bir bilgiyi aktarmak anlamında. Hatta bizim şuan öğrenme şeklimiz gibi binlerce deneme yaparak öğrenen bilgisayar yazılımları var. Onların yaptığı bir anlamda belirli örüntüleri tanıyıp benzerliklerinden hareketle yeniden onların benzerini yapmak.
Gökhan Mutlay Peki insanlık yeni bir yazı icad edebilir mi? Buna gerek var mı? Yeni bir bilgi aktarma, öğrenme şekli olabilir mi? İnsanlık tarihinin onbin yıllık bilgisi öz bir şekilde çözümlenip yeni nesillere aktarılabilir mi? Bu aktarma bir cip vasıtasıyla olmayacak. Burada oyun, hikaye dediğimiz bize farkettirmeden öğreten şeyden bahsediyorum. Bilgisayar oyunları bu etkileşimli oyunlar belki de geleceğin kitapları, geleceğin yazı tahtası olacak şeyler olabilir. Burada kilit nokta hikaye kurmada gizli. Her bilginin bir hikayesi, hikaye şeklinde aktarımı olabilir.
Kendi balığın yokluğu üzerine bir hikaye yazdı. Bu hikayeyi inandırıcı kılmak için kedinin başka neler yapması, nasıl oyunlar çıkarması gerekir :)