top of page

"Okumadan, yazamazsın."

Güncelleme tarihi: 16 Ağu 2022



Projenin duyurusunu yaptığım ilk günden beri, sıklıkla kitap önerisi talebinde bulunuyorsunuz. Elimden geldiğince o an aklıma gelen kitapları önerdim ancak bir liste yayınlamanın zamanı gelmişti.


Bu listede sıralanan kitapların önceliğinizde olacağını biliyorum. Ama okurken, araştırırken, kendinizi tamamen senaryoya asla kapatmayın. Unutmayın ki senaryo yazmak demek, eğer işin hikaye kısmında, karakter yaratımında ve diyaloglarında da bir şeyler üretmek istiyorsanız çok yönlü bir iş. Yalnızca senaryo metninin yazım kurallarına ve biçimine hakim olmanız yeterli değil. Çok yönlü bir entellektüel birikime ihtiyacınız var.


Aslında bu, yaratım alanındaki her türlü üretim için geçerli. Sadece üretmeye kanalize olduğunuz o şeyin üzerine okuyup gelişmeye çalışırsanız, bir noktadan sonra ürettiğiniz o şey tınakacak, sığlaşacak. Dışarıdan etkilenmeye karşı bir direnciniz varsa yani özellikle özgün kalmaya çalışıyorsanız, olabildiğince farklı alanlarda kendinizi geliştirerek içinizi beslemeniz lazım.


Kitap listesini sizler için kitapları satın alabileceğiniz linklerle birlikte veriyorum. Dilerseniz kitap ismine tıklayarak direkt satın alabileceğiniz alana gidebilirsiniz. Linklerin tamamını şu anda kitabın satıldığı en uygun fiyatlı online satış web sitesini seçerek yaptım. Tek seferde olabildiğince fazla kitaba sahip olabilin istiyorum.


Bu arada, projenin Youtube Kanalında yayınladığım "Ne Okuyalım?" başlıklı videoda bu listedeki kitaplardan yalnızca birinden bahsettim. Çünkü aralarında bana en çok yarayan kitap oydu. Bu kitabı burada da liste dışı olarak ayrıca vermek istiyorum;


"Senaryo Yazarının Yol Haritası" // Wendel Wellman


Evet listede verdiğim kitapların hepsi çok önemli. Evet hepsi çok başarılı. Evet kesinlikle okunması gereken kitaplar. Bazıları çok satanlar listesinde, aynı alanda yazılmış çoğu kitapla hala yarışır durumda. zirvedeler.

Bence önemli olan, okuyan kişi için en uygun kitabın hangisi olduğu.

O yüzden size dünya çapında en başarılı diyerek satılan bir kitabı değil, benim için en yararlı olan kitabı diğerlerinden ayırarak anlatmayı tercih ettim.


"Senaryo Yazarının yol Haritası" kitabının hiçbir iddası yok. Öğrenmekte çok zorlanan ve yeni başlayanlar da kendisi kadar zorlansın istemeyen bir yazarın kitabı. Öğrenirken, kendi kendine geliştirdiği bir yöntem var ve bu yöntemi herkese açıyor. Bu yüzden bana çok samimi gelmişti ve gerçekten benim için çok yararlıydı. Bir kitabın çok satması, onu daha az satan ama bana bir şeyleri açıklamakta çok yararlı olmuş bir kitaptan daha başarılı kılmıyor. O yüzden bana göre en başarılı kitap "Senaryo Yazarının Yol Haritası" ama bana göre.


Ama her insana her bilgi aynı şekilde teshir etmez. Bu yüzden size bildiğim daha bir çok kitabı önerdim. Bazılarını okudum, bazılarını aldım ama okumaya vakit olmadı bazılarını almadım bile ama bana çok önerildi.


Kitap seçerken en önemli kaygınız şu olsun;

Benim algıma hitap ediyor mu?

Sırf çok satmış diye, sırf büyük otoriteler tarafından yazılmış diye, rastgele elinize aldığınız bir kitabın içindeki bilgileri ezbere öğrenmeyin. Çünkü bu alandaki çoğu kitap, öğrendiğini paylaşmak değil, bildiğini kanıtlamak için yazılıyor. Böyle bir kaygıyla yazılmış kitaptan, samimi ve dürüst olmasını beklemeyemezsiniz. Bir şeyler vardır mutlaka tam açıklanmayan, yüzeysel geçilen hatta belki hiçbir şekilde bahsi dahi edilmeyen.


Sorgulayın.

İşte sırf bu yüzden bile sorgulayın. Okuduğunuz, duyduğunuz, gördüğünüz ne varsa sorgulayın. Araştırın. Derinine inin. Kitapları bir bilgiyi direkt almak için değil, kafanızda sizi araştırmaya itecek o kıvılcımı harlaması için kullanın. Size bir kapı açsınlar. Eşikte durup, o kapı ağzından görünenlerle yetinmeyin, içeri geçin, ilerleyin, başka kapıları zorlayın. Çalabildiğiniz kadar farklı kapıyı çalın, açınlana kadar zorlayın.


Zeynep Dilara'nın Kitap Listesi


1 - "Senaryo Yazarının Yol Haritası" // Wendel Wellman

2 - "Film Yapımında Senaryo Yazımı" // Robert Edgar-Hunt, James Richards, John Marland

3 - "İleri Senaryo Yazma Teknikleri // Linda Seger

Linda Seger'in IMDB Profili ve Yazdığı Diğer Kitaplar

4 - "Senaryo Yazımı" // Feridun Akyürek

Not: Feridun Akyürek'in Kitabı tükendiği için sizlere kitabın PDF dokümanını indirebileceğiniz şekilde verdim. Ben de PDF'inden göz atmıştım. Özellikle "Karakter Analizi" üzerine çıkardığı şablonu sizler için kendi stilinizde bir analiz yaratana kadar iyi bir örnek olabilir.

5 - "Kısa Film Senaryosu Yazmak" // Patrick Nash

6 - "Kısa Film Senaryosu" // Sergei Eisenstein

7 - "Senaryo Kitabı : Senaryo Yazım Teknikleri ve Film Öyküleri // Öktem Başol

Not: En uygun fiyatı 44.00 TL ile Nadir Kitap'ta buldum. Orjinal fiyatı 67,00 TL (Şaka gibi!)

8 - "Senaryo Kuramı" // Semir Aslanyürek

9 - "Bir Senaryo Yazmak" // Michel Chion

10 - "Senaryonun Anatomisi" // John Truby

11 - "Stratejik Karar Verme ve Senaryo Oluşturma // Nejat Tarakçı

Not: Bu kitabı ben de baya merak ettim. Okumamıştım. Kimse de önermedi. Geçenlerde internette denk geldim. Okuduktan sonra da ayrıca sizin için yorum yazacağım.

12 - "Story" Öykü ve Senaryo Yazımının Özü Yapısı Tarzı ve İlkeleri // Robert Mckee

Not: Şimdi Robert Mc Kee size ara ara laf arasında değindiğim otoritelerden biri. Öyle kabul görmüş bir yazar. Kendi Senaryo okulu var. Hatta geçen sene bir senaryo ile yarışmasına katıldım. Türkiye Paypall ile çalışmasını durdurduğu için yarışmaya Londra'da bir arkadaşımın hesabı üzerinden ödeme yapmıştım ve ödemem geçersiz sayıldı. Yarışmaya katılamadığımı 1 hafta sonra maille ilettiler bana. Ama sağ olsunlar ödeme almamalarına ve yarışmaya sokmamalarına rağmen senaryomu değerlendirip bana 6 sayfalık bir rapor yolladılar. Bana soracak olursanı Robert Mckee seminerleri, kitapları, öğretisi senaryo yazarlığını bilen insanların yararlanabileceği araçlar. Kendilerini, tekniklerini geliştirmek için aslında. E tabi biraz da "Robert Mc Kee" öğrencisiyim demek var işin içinde. Hoş bir seminerine katılıp birinin öğrencisi olduğunu nasıl söyleyebilirsin o da ayrı mevzuu. Ama biraz piyasa artık. Kitabının bir tanesini en ucuz 155,00 TL ye satın alabiliyorsunuz. Türkiye'ye sanırım sadece " kere geldi. Amerikada okulunda ders almak isterseniz onu okulda gördüğünüze şükrediyorsunuz aslında okulundaki diğer eğitmenlerden ders almış oluyorsunuz. Neyse. Bilin. İmkan varsa gidin görün. Düzenledikleri yarışmaları takip edin. Bir kaç kitabı daha var.


2.797 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page